Wykonanie
Hej! Dzisiaj drugi post z
serii "KUCHNIE ŚWIATA", również dotyczy kuchni azjatyckiej. Tym razem japońska zupa - ramen.
Składniki na ramen (dwie porcje):600 ml
wody,
kostka rosołowa,2
jajka,posiekany ząbek
czosnku,starty świeży
imbir (ok. 1 cm korzenia),2 łyżeczki
oleju sezamowego,2-3 łyżki
sosu sojowego,
makaron - na dwie porcje polecam
makaron z 2 zupek chińskich (
przyprawy z opakowania nie będą przydatne).
szczypior.Składniki na
kurczaka do ramen (dwie porcje):
pierś z kurczaka,2 łyżki mirin,2 łyżki sake,3 łyżki
sosu sojowego,1 łyżka
cukru,posiekany ząbek
czosnku,starty świeży
imbir (ok. 1 cm korzenia),
sól,
pieprzNa początku
kurczak:Do małego naczynia żaroodpornego nalewamy mirin, sake,
sos sojowy, dodajemy
cukier,
czosnek i
imbir, mieszamy.
Pierś z kurczaka przyprawiamy
solą i
pieprzem i marynujemy w naszej mieszance przez 20 minut. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu na około 15 minut. Następnie
kurczaka przewracamy i pieczemy kolejne 10-15 minut (pieczcie tak długo, aż
kurczak będzie upieczony, czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od piekarnika :). Tak przygotowanego
kurczaka zostawiamy w reszcie marynaty. Tuż przed podaniem należy pokroić
kurczaka na plastry.
Bulion:Do garnka nalewamy
wodę i wszystkie wymienione składniki z wyjątkiem
makaronu,
jajek i
szczypioru. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy zupę.
Jajka gotujemy na miękko (do wrzącej
wody wrzucamy
jajka na 5-6 minut).
Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzącą
wodą na 10 minut.Oczywiście zalecany jest prawdziwy
bulion rosołowy, a nie z kostki. Więc jeśli macie możliwość skorzystania z rosołku,
róbcie to bez wahania! :)Do misek nalewamy odcedzone ramen. Dodajemy
makaron, a na wierzch nakładamy plasterki
kurczaka,
jajko i
szczypior (można wcześniej sparzyć wrzątkiem by nie był taki ostry). Smacznego! :)