Wykonanie
Zaczął się wrzesień, co oznacza u mnie zbieranie
grzybów w lesie! Uwielbiam to zajęcie, bardzo przy nim odpoczywam, można pooddychać świeżym powietrzem, a dodatkowo spalamy kalorie! :) W miejscach, w których zbieram, znajduję zwykle opieńki,
kurki, czasem zdarzają się
prawdziwki. Dlatego też dzisiaj nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam pyszny obiad ze świeżymi
grzybami :)
Makaron razowy z
grzybami i
łososiem, w sosie
śmietanowymSkładniki (na jedną porcję):filet z
łososia (ja zwykle kupuję w Biedronce i na jedną porcję używam pół filetu),pół miseczki
grzybów (u mnie: świeże opieńki i
maślaki, ale śmiało możecie kupić w różnych sklepach inne
grzyby czy po prostu
pieczarki),
makaron razowy - w moim przypadku 1,5 szklanki,2 łyżki
śmietany 18%,ćwierć
cebuli,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól,
pieprz, ewentualnie inne
przyprawy do smaku.W osolonej wodzie gotujemy
makaron.
Łososia wycieramy i nacieramy
przyprawami (ja dodałam jedynie
soli i
pieprzu), a następnie smażymy na patelni z odrobiną
oliwy - zaczynamy od strony ze skórą. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną
cebulę i dodajemy wcześniej ugotowane
grzyby. Następnie dodajemy
śmietanę i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Kiedy
łosoś będzie już usmażony, usuwamy skórkę i dzielimy na małe kawałki. Dorzucamy na patelnię z
grzybami, mieszamy i mamy pyszny obiad :)
A co Wy ciekawego macie dzisiaj na obiad? :) I jakie polecacie dania z grzybami? :)