Wykonanie
Pyszna, aromatyczna marynata do
karkówki na grilla i nie tylko. Kilka sztuk dosmażałam na patelni bo deszcz nas wypędził i też wyszły znakomite.
Mięso powinno się marynować minimum 24h. Inspiracja tutaj, dokonałam zmian pod własny gust.
Składniki:około 1,2 kg
karkówki na marynatę:0,5 szklanki
oleju2
liście laurowe2 średnie
cebule7 ząbków
czosnku1 łyżka
przyprawy do grilla1 łyżka pikantnej
przyprawy do
karkówki2 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżeczki
musztardy2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
ziół prowansalskichPrzygotowanie:
cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Mięso pokroić na kotlety grubości około 1 cm i lekko rozbić. Ułożyć w pojemniku, zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum dobę.Smażyć na grillu po kilka minut z jednej strony. Smacznego!