Wykonanie
Propozycja na leniwe weekendowe śniadanie: puszyste, mięciutkie i mega smaczne drożdżówki z
serem i
borówkami.
Borówki oczywiście można pominąć, lub też użyć innych drobnych
owoców. Polecam Wam bardzo, bo drożdżówki są naprawdę łatwe do przygotowania. Długo też zachowują świeżość, choć ta informacja może okazać się mało przydatna, bo bułeczki znikają w oka mgnieniu :)
Składniki (na ok. 13 szt.):
Bułki:
30 g świeżych
drożdży1 szklanka ciepłego
mlekapół kg
mąkipół szklanki
cukru1
jajko1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliNadzienie:1 kostka
twarogu półtłustego (250 g)1
żółtko5 czubatych łyżek
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegogarść
borówek (opcjonalnie)Dodatkowo: 1
białko do posmarowania
bułekPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z
drożdży:
drożdże pokruszyć, dodać ciepłe
mleko, łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.W misce wymieszać pozostałe składniki, tj.
mąkę,
cukier, szczyptę
soli,
jajko,
olej i ekstrakt
waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie: w malakserze zmielić
twaróg, dodać
żółtko,
cukier i ekstrakt
waniliowy. Chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie
borówki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną
mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13). Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym
białkiem. Piec ok. 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ° C, a następnie studzić na kratce.Przestudzone drożdżówki posypać
cukrem pudrem lub polukrować.