ßßß
Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm):400 g mąki gryczanej200 g mąki jaglanej3 łyżki łupin babki płesznik lub babki jajowatej15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant1 łyżka cukru2 płaskie łyżeczki soliwodagarść ziaren słonecznikaPrzygotowanie:Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto (ja dolałam ok. 550 ml przy wersji podstawowej przepisu, tzn. bez domieszek innych mąk, drożdże instant). Po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 50 ° C i poczekać, aż ciasto wyrośnie (powinno powiększyć swoją objętość o ok. 1/3. Następnie zwiększyć temp. do 200 ° C i piec z termoobiegiem przez ok. 40-60 min. - do suchego patyczka (u mnie 60 min.).Źródło/ Inspiracja: K. i M. Szaciłło "Karolina odNowa"