Wykonanie
Kremowy sernik
truskawkowy z delikatną nutą
mięty - niebo w gębie! Ciekawostka: czy wiesz, że w
sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki
truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie na zbliżający się Dzień Dziecka :)


Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Spód:270 g ciemnych markiz typu oreo70 g roztopionego
masła
Masa serowa:500 g mielonego
twarogu250 g
serka mascarpone200 g kwaśnej
śmietany (12%)4 duże
jajka1 szklanka
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej700 g
truskawek2 łyżeczki ekstraktu
miętowegoGalaretka truskawkowa:350 g
truskawek + 8 szt. do dekoracji3 łyżki
cukru2
torebki herbatki miętowej1 szklanka
wody2 , 5 łyżeczki agaruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać roztopione
masło, miksować do połączenia składników.3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.4. 700 g
truskawek umyć, usunąć szypułki i zmiksować (powinno wyjść ok. 600 ml musu). Za pomocą miksera dokładnie wymieszać wszystkie składniki na masę
serową, następnie przelać ją do przygotowanej tortownicy. Formę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy.Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 80 min . Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.5. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).7. Na drugi dzień przygotować
galaretkę: Dwie
torebki herbatki miętowej zaparzyć w 1 szklance
wody. Gdy się zaparzy przelać ją do rondla, dodać umyte i odszypułkowane
truskawki. Całość zagotować, a następnie zblendować. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać
galaretkę na sernik i powtykać kilka
truskawek. Wstawić na 15 min. do lodówki.