Wykonanie
Może i nie ma pogody, która zachęcałaby do rozgrzewających i sytych dań jednogarnkowych, ale czasem łapie mnie ochota na potrawę w zawiesistym sosie.Uwielbiam
bitki, gulasze i potrawki najróżniejszego typu.Postanowiłam sobie ugotować gulasz w gęstym sosie z warzywami i teraz dzielę się z
Wami przepisem :)Gulasz
Składniki:ok 300g
mięsa wołowegowłoszczyzna: 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
seleradwa ząbki
czosnku2 łyżki
mąki ziemniaczanejwodasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranekoliwa do smażenia
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy dokładnie na dużym ogniu.Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojone w kostkę
selera i
pietruszkę, oraz
liście laurowe (2 duże lub 4 małe) i kilka kulek
ziela angielskiego, a także
czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy
wodą (około szklanki) i dusimy 40 minut. Jeśli
woda odparuje to odrobinę dolewamy.Po tym czasie dodajemy
marchewki pokrojone na talarki i dusimy ok. 20 minut. Sprawdzamy czy
mięso i warzywa są miękkie, a jeśli nie to jeszcze trochę dusimy.Następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej
wody, oraz doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Jemy z
ziemniakami lub
kaszą.Smacznego!