ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy sernik z lukrem

Bezglutenowy sernik z lukrem

nazwa

Wykonanie

To już 4 pełne dni odkąd nie jem nic z dodatkiem glutenu.
Powoli przyzwyczajam się do braku pieczywa i uczę najeść waflami ryżowymi, których nigdy nie traktowałam poważnie.
Odkrywam nowe blogi i miejsca w sieci, które są pełne porad i pomagają mi w przestawieniu się na nowy tryb życia. Jestem niezmiernie wdzięczna tym osobom, które dzielą się swoimi doświadczeniami, wiedzą i przepisami w internecie i dlatego sama też nie zamierzam zrezygnować z bloga. Może pewnego dnia ktoś, kto będzie potrzebował przepisów na bezglutenowe dania trafi do mnie i będzie mu trochę łatwiej?
Najbardziej brakuje mi ciast i wafelków, bo to moje ulubione słodkości. Na szczęście nie trzeba z nich całkiem rezygnować. Znalazłam już parę fajnych przepisów, ale na razie nie mam specjalnych mąk, które są bardzo przydatne w takiej diecie, więc zaczynam od sernika. Na szczęście on bardzo łatwo może stać się bezglutenowym przysmakiem :)
Sernik lukrowany bez glutenu
Składniki:
pół kilo twarogu śmietankowego
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200g cukru
120g masła
4 duże jajka lub 5 mniejszych
kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
cukier puder i woda/sok z cytryny na lukier
ewentualnie czekoladowa posypka
Najprościej zrobić ten sernik przy użyciu miksera. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, a następnie stopniowo dodajemy ser.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Na końcu wlewamy odrobinę aromatu i delikatnie mieszamy całość - już łyżką.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie polewamy lukrem (o konsystencji śmietany) i posypujemy czekoladowymi groszkami, dekorujemy owocami, czy co jeszcze wymyślimy :)
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/12/bezglutenowy-sernik-z-lukrem.html