Wykonanie
Ulala! Ale ten czas leci. Nawet się nie zorientowałam, a tu już Niedziela Palmowa... Wiosenne porządki już prawie zrobione, ale przecież w domu powinno pachnieć nie tylko czystością, ale też jedzeniem!W planach mam mazurka, ale nie wiem czy dziś zdążę. Na pocieszenie zrobiłam faszerowane
jajka, które są naprawdę smaczne - nawet bardziej niż się spodziewałam :)Myślę, że sprawdzą się na Wielkanocnym
stole i zostaną przyjęte z entuzjazmem.Muszę przyznać, że jeśli ktoś ma dużą rodzinę i wielu gości na śniadaniu to trochę paćkania z tym jest, ale zawsze można przyspieszyć sprawę i rozdrobnić składniki w malakserze, a
jaja nadziać przy pomocy rękawa/szprycy żeby nie męczyć się z łyżeczką...
Jajka faszerowane
łososiowym serkiemPotrzebujemy :(Ilość składników to kwestia liczby gości, dlatego podam orientacyjnie ile czego dałam na 3
jajka)3 jaj ekok 50g wę d zo nego ł os osia w plastrach4 duż ych suszony ch
pomidorów w ol iwie - odsączonych z nadmiaru tłuszczu
serka śmietankowego - u mnie pół opakowania Philadelp hii lightewentualnie łyżki
śmietany jeśli nadzienie wyjdzie za gęste
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Delikatnie przecinamy na pół i łyżeczką wyjmujemy
żółtka.W misce mieszamy posiekanego
łososia,
pomidory i
żółtka. Dodajemy
serek i mieszamy na gładką pastę w razie konieczności rozrzedzając
śmietanką. Doprawiamy do smaku - ja nic nie dodawałam, bo całość wyszła smaczna sama w sobie.Nakładamy farsz do dziurek po żółtkach, przyozdabiamy paseczkiem
łososia i gotowe!
Nadzienia wyszło mi za dużo, ale nie narzekam, bo jest smaczne również jako pasta na kanapkę :)Farsz jest lżejszy niż typowe z
majonezem, bo jest dodatkowym plusem jeśli nie chcemy kupować rozmiar większych ubrań po Świętach! :D