ßßß Cookit - przepis na Łososiowe jajka

Łososiowe jajka

nazwa

Wykonanie

Ulala! Ale ten czas leci. Nawet się nie zorientowałam, a tu już Niedziela Palmowa... Wiosenne porządki już prawie zrobione, ale przecież w domu powinno pachnieć nie tylko czystością, ale też jedzeniem!
W planach mam mazurka, ale nie wiem czy dziś zdążę. Na pocieszenie zrobiłam faszerowane jajka, które są naprawdę smaczne - nawet bardziej niż się spodziewałam :)
Myślę, że sprawdzą się na Wielkanocnym stole i zostaną przyjęte z entuzjazmem.
Muszę przyznać, że jeśli ktoś ma dużą rodzinę i wielu gości na śniadaniu to trochę paćkania z tym jest, ale zawsze można przyspieszyć sprawę i rozdrobnić składniki w malakserze, a jaja nadziać przy pomocy rękawa/szprycy żeby nie męczyć się z łyżeczką...
Jajka faszerowane łososiowym serkiem
Potrzebujemy :
(Ilość składników to kwestia liczby gości, dlatego podam orientacyjnie ile czego dałam na 3 jajka)
3 jaj ek
ok 50g wę d zo nego ł os osia w plastrach
4 duż ych suszony ch pomidorów w ol iwie - odsączonych z nadmiaru tłuszczu
serka śmietankowego - u mnie pół opakowania Philadelp hii light
ewentualnie łyżki śmietany jeśli nadzienie wyjdzie za gęste
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Delikatnie przecinamy na pół i łyżeczką wyjmujemy żółtka.
W misce mieszamy posiekanego łososia, pomidory i żółtka. Dodajemy serek i mieszamy na gładką pastę w razie konieczności rozrzedzając śmietanką. Doprawiamy do smaku - ja nic nie dodawałam, bo całość wyszła smaczna sama w sobie.
Nakładamy farsz do dziurek po żółtkach, przyozdabiamy paseczkiem łososia i gotowe!
Nadzienia wyszło mi za dużo, ale nie narzekam, bo jest smaczne również jako pasta na kanapkę :)
Farsz jest lżejszy niż typowe z majonezem, bo jest dodatkowym plusem jeśli nie chcemy kupować rozmiar większych ubrań po Świętach! :D
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/03/ososiowe-jajka.html