Wykonanie
Nie przepadam za daniami "jednogarnkowymi" oprócz spaghetti bolognese, więc fanką risotto nigdy nie byłam. Jednak to konkretne wyszło fenomenalnie i w końcu przekonałam się do tego dania :)Jednym składnikiem, który można by uznać za wymyślny to
ryż do risotto, ale teraz już można go dostać w każdym większym sklepie :) Reszta składników to najprostsze co może być, a gdy mamy własny
bulion zamiast kostkowego to nie można nic pod względem zdrowotności temu daniu zarzucić!Risotto z
indykiem,
brokułami i
grzybamiPotrzebujemy:
ryż do risotto ( u mnie na 3 porcje ok szklanki)ok 200g
polędwiczki z indykagarść
mrożonych brokułów (w zasadzie ile kto lubi)kilku mrożonych
grzybów (u mnie
maślaki)
bulionu - myślę, że zeszło ok 750 ml, ale lepiej
mieć zapas
masłaparmezanuIndyka drobno kroimy, obsmażamy i niech czeka na swoją kolej.
Ryż wysypujemy na spód wybranego przez nas garnka. Podlewamy chlustem
bulionu i mieszamy. Powtarzamy te czynności, aż będzie mniej więcej do połowy zrobiony. Wiem, że ciężko to określić, ale na oko - po jakichś 15 minutach . Wtedy dodajemy resztę składników i mieszamy w razie konieczności podlewając jeszcze
bulionem aż
ryż będzie al dente, a
grzyby i
brokuły gorące i miękkie. Na koniec dodajemy kawałek
masła (ok łyżki) i ścieramy ok garść
parmezanu. Podajemy gorące z
białym winem i
sałatką. Pycha!