ßßß Cookit - przepis na Risotto palce lizać

Risotto palce lizać

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za daniami "jednogarnkowymi" oprócz spaghetti bolognese, więc fanką risotto nigdy nie byłam. Jednak to konkretne wyszło fenomenalnie i w końcu przekonałam się do tego dania :)
Jednym składnikiem, który można by uznać za wymyślny to ryż do risotto, ale teraz już można go dostać w każdym większym sklepie :) Reszta składników to najprostsze co może być, a gdy mamy własny bulion zamiast kostkowego to nie można nic pod względem zdrowotności temu daniu zarzucić!
Risotto z indykiem, brokułami i grzybami
Potrzebujemy:
ryż do risotto ( u mnie na 3 porcje ok szklanki)
ok 200g polędwiczki z indyka
garść mrożonych brokułów (w zasadzie ile kto lubi)
kilku mrożonych grzybów (u mnie maślaki)
bulionu - myślę, że zeszło ok 750 ml, ale lepiej mieć zapas
masła
parmezanu
Indyka drobno kroimy, obsmażamy i niech czeka na swoją kolej.
Ryż wysypujemy na spód wybranego przez nas garnka. Podlewamy chlustem bulionu i mieszamy. Powtarzamy te czynności, aż będzie mniej więcej do połowy zrobiony. Wiem, że ciężko to określić, ale na oko - po jakichś 15 minutach . Wtedy dodajemy resztę składników i mieszamy w razie konieczności podlewając jeszcze bulionemryż będzie al dente, a grzyby i brokuły gorące i miękkie. Na koniec dodajemy kawałek masła (ok łyżki) i ścieramy ok garść parmezanu. Podajemy gorące z białym winem i sałatką. Pycha!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/01/risotto-palce-lizac.html