Wykonanie
Chciałabym napisać, że lato w pełni, lecz spoglądając za okno widzę szarówkę, jakby był co najmniej wrzesień, brakuje tylko spadających z drzew kolorowych liści… Nie mniej jednak spoglądam w drugą stronę, na kalendarz i potwierdzam sama sobie, że mamy połowę lipca i dla wielu jest to jeszcze okres przed wakacyjnym urlopem. Ten okres „przed” oznacza, że jest to czas na zadbanie o swój wygląd i poprawienie nawyków żywieniowych. Ja staram się o to przez cały rok i życzę, żeby taki zwyczaj przejęło jak najwięcej osób. Dbając zarówno o swoje, jak i Wasze zdrowie, chciałabym dziś zaproponować smakołyk idealny na drugie śniadanie, ale będący też odpowiednią przekąską, gdy pojawią się u Was goście. Jeżeli lubicie
kawę,
kaszę kuskus i
płatki owsiane, to na pewno zasmakujecie w przygotowanych batonikach.Ten przepis bierze udział w konkursie "Gotuj w zdrowym stylu", organizowanym przez firmę Kupiec w serwisie durszlak.plSkładniki:0,5 szklanki
kaszy kuskus firmy Kupiec0,5 szklanki zaparzonej
kawy rozpuszczalnej3 łyżeczki
syropu klonowego1
białko z
jaja kurzego4 łyżki
słonecznika5 łyżek
płatków owsianych2 łyżki pokrojonych drobno
suszonych daktyliSzczypta
soliPrzygotowanie:
Kaszę kuskus zalałam zagotowaną
wodą i odstawiłam, aby
kasza całkowicie wchłonęła
wodę i wystygła. Zaparzoną
kawę również zostawiłam do wystygnięcia.
Białko ze szczyptą
soli ubiłam i połączyłam ze wszystkimi składnikami:
kaszą,
kawą,
płatkami owsianymi,
suszonymi daktylami,
słonecznikiem i
syropem klonowym.Piekarnik nagrzałam do 190 stopni. Wymieszaną dokładnie masę wyłożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładziłam, żeby tworzyła równą powierzchnię. Grubość powinna wynieść około 1 , 5 cm. Piekłam w piekarniku przez około 20 minut, po czym zwiększyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 5 minut. Gdy upieczona masa ostygła całkowicie, pokroiłam ją w równe prostokąty, tworząc zdrowe i wartościowe batoniki.