Wykonanie
Swego czasu zdarzało mi się jadać przepyszną focaccię w jednej z włoskich restauracji na warszawskiej Woli. Czasy się jednak zmieniają, restauracja zmieniła menu, a ja zmieniłam nawyki żywieniowe. Ochota na ten pyszny smak jednak pozostała więc z chęcią przedstawiam pomysł na zamiennik tego włoskiego
pieczywa, w wersji bez
drożdży.
Składniki:1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej1 szklanka mielonego
siemienia lnianego3
jajka0,6 szklanki
wody0,3 szklanki
oliwy z oliwek0,3 szklanki
mleka1 łyżeczka
soli himalajskiejŚwieży
rozmaryn,
sól himalajska gruboziarnistaP rzygotowanie:Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki (za wyjątkiem
soli gruboziarnistej i
ziół), a następnie dodałam mokre. Wszystko dobrze wymieszałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam równomiernie całą masę. Posypałam świeżymi igiełkami
rozmarynu i
solą gruboziarnistą i wstawiłam do piekarnika. Focaccia była gotowa po około 25 minutach. Idealnie pasowała do dzisiejszej sałatki.