ßßß Cookit - przepis na Żytnia focaccia bez drożdży

Żytnia focaccia bez drożdży

nazwa

Wykonanie

Swego czasu zdarzało mi się jadać przepyszną focaccię w jednej z włoskich restauracji na warszawskiej Woli. Czasy się jednak zmieniają, restauracja zmieniła menu, a ja zmieniłam nawyki żywieniowe. Ochota na ten pyszny smak jednak pozostała więc z chęcią przedstawiam pomysł na zamiennik tego włoskiego pieczywa, w wersji bez drożdży.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mielonego siemienia lnianego
3 jajka
0,6 szklanki wody
0,3 szklanki oliwy z oliwek
0,3 szklanki mleka
1 łyżeczka soli himalajskiej
Świeży rozmaryn, sól himalajska gruboziarnista
P rzygotowanie:
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki (za wyjątkiem soli gruboziarnistej i ziół), a następnie dodałam mokre. Wszystko dobrze wymieszałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam równomiernie całą masę. Posypałam świeżymi igiełkami rozmarynu i solą gruboziarnistą i wstawiłam do piekarnika. Focaccia była gotowa po około 25 minutach. Idealnie pasowała do dzisiejszej sałatki.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/zytnia-focaccia-bez-drozdzy.html