ßßß Cookit - przepis na Orzechowo-żurawinowy chleb bez mąki

Orzechowo-żurawinowy chleb bez mąki

nazwa

Wykonanie

Chleby bez mąki robią ostatnio furorę więc i ja postanowiłam podjąć to wyzwanie. Uwielbiam orzechy i płatki owsiane, zatem taki chlebek stanowi dla mnie idealny zamiennik kupnego pieczywa. Chlebek przyrządzałam właściwie dwa dni, a jadłam dopiero w trzecim. Idąc jednak za zasadą, że długo wyczekane lepiej smakuje, cierpliwie doczekałam momentu, gdy mogłam go wreszcie skosztować. Na szczęście nie zawiodłam się J
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka suszonej żurawiny
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka miodu
4 łyżki masła klarowanego
Masło kokosowe do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuściłam masło klarowane, dodałam miód, sól himalajską i wodę i wszystkie składniki wymieszałam. W dużej misce połączyłam wszystkie suche składniki. Dodałam wodę z masłem i miodem i wszystko razem wymieszałam. Zostawiłam na noc.
Na drugi dzień rozgrzałam piekarnik do 180 stopni, wysmarowałam małą formę masłem kokosowym i wyłożyłam na nią całą masę. Piekłam w piekarniku około 35-40 minut. Upieczony chleb zostawiłam na kolejną noc do wystygnięcia, natomiast jeżeli pieczecie chlebek rano, to spokojnie możecie go zjeść już popołudniu J
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/orzechowo-zurawinowy-chleb-bez-maki.html