Wykonanie
Chleby bez
mąki robią ostatnio furorę więc i ja postanowiłam podjąć to wyzwanie. Uwielbiam
orzechy i
płatki owsiane, zatem taki chlebek stanowi dla mnie idealny zamiennik kupnego
pieczywa. Chlebek przyrządzałam właściwie dwa dni, a
jadłam dopiero w trzecim. Idąc jednak za zasadą, że długo wyczekane lepiej smakuje, cierpliwie doczekałam momentu, gdy mogłam go wreszcie skosztować. Na szczęście nie zawiodłam się J
Składniki:1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
orzechów włoskich1 szklanka
orzechów nerkowca1 szklanka pestek dyni1 szklanka
suszonej żurawiny0,5 szklanki
słonecznika0,5 szklanki mielonego
siemienia lnianego2 szklanki
wody2 łyżeczki
soli himalajskiej1 łyżka
miodu4 łyżki
masła klarowanego
Masło kokosowe do wysmarowania blachyPrzygotowanie:W małym garnuszku rozpuściłam
masło klarowane, dodałam
miód,
sól himalajską i
wodę i wszystkie składniki wymieszałam. W dużej misce połączyłam wszystkie suche składniki. Dodałam
wodę z
masłem i
miodem i wszystko razem wymieszałam. Zostawiłam na noc.Na drugi dzień rozgrzałam piekarnik do 180 stopni, wysmarowałam małą formę
masłem kokosowym i wyłożyłam na nią całą masę. Piekłam w piekarniku około 35-40 minut. Upieczony
chleb zostawiłam na kolejną noc do wystygnięcia, natomiast jeżeli pieczecie chlebek rano, to spokojnie możecie go zjeść już popołudniu J