Wykonanie
Niedawno robiłam bardzo podobny chlebek, a że bardzo mi posmakował, postanowiłam dołączyć go do mojego świątecznego menu. Tym razem chlebek powstał przy mniejszym udziale
orzechów, a w zamian zwiększyłam udział
słonecznika i
płatków owsianych. Smak równie dobry, a przygotowanie choć długie, to zdecydowanie nietrudne :)
Składniki:2,5 szklanki
płatków owsianych2 szklanki pestek
słonecznika1 szklanka pokrojonych na małe kawałki
orzechów włoskich1 szklanka
suszonej żurawiny2 szklanki
wody2 łyżeczki
soli himalajskiej1 łyżka
syropu z agawy4 łyżki
masła klarowanego
Masło kokosowe do wysmarowania blachyPrzygotowanie:
Masło klarowane rozpuściłam w niedużym garnku, dodałam
syrop z agawy,
sól himalajską i
wodę i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Suche składniki połączyłam w dużej misce, dodałam przygotowaną
wodę z
masłem i
syropem z agawy i wszystko razem wymieszałam. Tak przygotowaną masę ułożyłam na wysmarowanej
masłem kokosowym blasze i zostawiłam na noc. W drugim dniu nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. Piekłam
chleb około 35-40 minut. Upieczony chlebek zostawiłam na jeszcze jedną noc, by wystygł i nie rozpadał się przy krojeniu.