ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi idziemy na jagody, na jagody ...
Składniki (ok. 30 sztuk):
szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
wrzątek ok. 100 ml
słoik jagód
kilka łyżek cukru
łyżka soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans.
Jagody oczyszczam i mieszam z cukrem.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.
W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2015/07/pierogi-z-jagodami.html