Wykonanie
Groch w parze z
kapustąA dokładnie
groch z
kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy
młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach.
Składniki:opakowanie suszonego
grochu (łuskanego)główka
kapustyprzyprawy:
sól,
pieprz, cząber,
majeranek,
liść laurowykoperekolejGroch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin.
Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści. Kilkoma dużymi liśćmi układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę
kapusty szatkujemy i dokładamy aż do wypełnienia pojemnika.
Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy
groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem
wody. Dodajemy
przyprawy (bez
soli) i po kilka łyżek
oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę
soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę
kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi
ziemniakami i
koperkiem.