Wykonanie
Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej gruboMyjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlakuWlewamy ponownie około szklanki
wody, dodajemy ewentualnie
suszone warzywa, pokrojoną
cebulę i wsypujemy
kapustę, jeśli dodajemy
młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy
kapusta lekko zmięknieKiedy
kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek
octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę
koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast
octu) doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukremPrzesmażamy na
maśle pokrojoną
kiełbasę lub
boczek, można dodać jeszcze jedną
cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a
potem dokładamy do
kapusty i mieszamy dokładnieNa patelnię dajemy kopiastą łyżkę
masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek
mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do
kapustyCałość dokładnie mieszamy i posypujemy
koperkiem.