ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo
Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku
Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie
Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie
Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapusty
Całość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/06/moda-kapusta-zasmazana.html