ßßß Cookit - przepis na Faworki: tradycyjnie i bez mleka

Faworki: tradycyjnie i bez mleka

nazwa

Wykonanie

Składniki :
150 g mąki
1 łyżka smalcu
3 żółtka
60 ml spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder
Smalec siekamy z mąką i solą na stolnicy. Na środek ciasta dodajmy żółtka i podlewamy spirytusem. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie. Jeśli się zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu.
Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców.
Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron.
Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/faworki-tradycyjnie-i-bez-mleka.html