Wykonanie
Nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez pączków i
faworków. Dziś zamieszczam jeden z najlepszych przepisów na
faworki. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Warto zrobić je samemu w domu, są zdrowsze, smaczniejsze i na pewno tańsze niż ze sklepu.SKŁADNIKI300 g
mąki5-6
żółtek3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%łyżka
spirytususzczypta
solitłuszcz do smażenia
cukier puderMąkę przesiać do miski, dodać
żółtka,
spirytus,
sól oraz
śmietanę. Zagniatać ciasto ok 10 min do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli będzie zbyt twarde należy dodać
śmietany). Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 2 cm i długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć koniec przez otwór w środku. Smażyć małymi partiami (3-4 szt.) na głębokim tłuszczu (
smalcu lub
oleju) po kilka sekund z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ostudzone oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)