Wykonanie
Postanowiłam, że dziś dodam ten post. Nie mam zamiaru czekać cały rok by go opublikować. A że
faworki pasują właśnie na dziś to zaszaleję i dodam dwa posty. Przepis na te wspaniałe i kruche
ciasteczka znalazłam na tym blogu i jestem zadowolona. Polecam. Mnie się udały, a raczej miałam dwie lewe ręce do robienia
faworków :D
Składniki:2 szklanki
mąki4
żółtka1 łyżka
spirytusuśmietana 18% tyle ile wchłonie ciastotłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Mąkę,
żółtka i
spirytus mieszam i dodaję tyle
śmietany by ciasto było elastyczne. Zagniatam, rozwałkowuję cieniutko i kroję w paski o szer ok 3 cm. Każdy kroję w romby i na środku rozcinam radełkiem. Jeden koniec ciasta przeplatam przez powstały otwór i smażę na gorącym tłuszczu. Wyjmuję na ręcznik papierowy, przekładam na talerz i obficie posypuję
cukrem pudrem.