Wykonanie
Wertując w
sieci za nowym przepisem na ciasto
truskawkowe natknęłam się na ten przepis na blogu secretwaytothekitchen. Patrząc na zdjęcia ślinka mi pociekła i postanowiłam upiec takie samo cudeńko. Udałam się na wieczorne zakupy po składniki. Pomyślałam sobie, że tylko pozostanie mi kupienie
truskawek dnia następnego. Jednak los się do mnie uśmiechnął i o dziwo wieczorną
porą kupiłam
truskawki u chłopa. I trafiłam na bardzo słodką odmianę. Czym prędzej ruszyłam do domu, aby przystąpić do pracy. Do pierwotnej wersji dodałam jeszcze
wiórki kokosowe.

Oto przepis:Na spód:- 300g
mąki tortowej- 180g zimnego
masła- 4
żółtek- 4 łyżki
cukru pudru- szczypta
soliWarstwa truskawkowa:- 1 kg
truskawek- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 4 łyżki
cukruNa krem:- 400ml
śmietany kremówki- 250g
mascarpone- 3 łyżki
cukru pudru- 1 paczka
cukru wanilinowego- sok z połowy
cytrynyDodatkowo
wiórki kokosoweB eza:- 4
białka (pozostałe z ciasta)- 170g drobnego
cukru- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejSkładniki na ciasto u gniatamy na gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki.
Truskawki kroimy na mniejsze części lub zgniatamy palcami (ewentualnie widelcem). Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
cukier - dokładnie mieszamy.Na blachę wielkości 20 cm x 30 cm kładziemy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i k ł adziemy na papierze. Następnie nakłuwa my je widelcem. P ieczemy w 200 st .C przez 15 min., aż lekko się zrumieni. Następnie na wierz kładziemy nadzienie
truskawkowe i pieczemy ok. 12 minut, aż masa się lekko zetnie. Po tym czasie posypujemy wiórkami po całej
masie truskawkowej. Studzimy.Czas na przygotowanie
bezy.
Białka ubija my,
doda jemy
sok z cytryny i partiami
cukier. Ubijamy tak długa, aż p iana będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy . Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko falujemy. Pieczemy w temp. 160st.C przez 30 minut. Po tym czasie studz imy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. w tym czasie ciasto z
truskawkami studzimy.Przy szedł czas na p rzygotowa nie kremu. Mikserem ubija my kremówkę z
cukrem, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy
serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem na kładamy na ciasto z
truskawkami,na wierzch delikatnie prze kładamy
bezę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż będzie dobrze s c h łodzone. Smacznego