ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem i bezą

nazwa

Wykonanie

Wertując w sieci za nowym przepisem na ciasto truskawkowe natknęłam się na ten przepis na blogu secretwaytothekitchen. Patrząc na zdjęcia ślinka mi pociekła i postanowiłam upiec takie samo cudeńko. Udałam się na wieczorne zakupy po składniki. Pomyślałam sobie, że tylko pozostanie mi kupienie truskawek dnia następnego. Jednak los się do mnie uśmiechnął i o dziwo wieczorną porą kupiłam truskawki u chłopa. I trafiłam na bardzo słodką odmianę. Czym prędzej ruszyłam do domu, aby przystąpić do pracy. Do pierwotnej wersji dodałam jeszcze wiórki kokosowe.
Oto przepis:
Na spód:
- 300g mąki tortowej
- 180g zimnego masła
- 4 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Warstwa truskawkowa:
- 1 kg truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Na krem:
- 400ml śmietany kremówki
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo wiórki kokosowe
B eza:
- 4 białka (pozostałe z ciasta)
- 170g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto u gniatamy na gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki.
Truskawki kroimy na mniejsze części lub zgniatamy palcami (ewentualnie widelcem). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier - dokładnie mieszamy.
Na blachę wielkości 20 cm x 30 cm kładziemy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i k ł adziemy na papierze. Następnie nakłuwa my je widelcem. P ieczemy w 200 st .C przez 15 min., aż lekko się zrumieni. Następnie na wierz kładziemy nadzienie truskawkowe i pieczemy ok. 12 minut, aż masa się lekko zetnie. Po tym czasie posypujemy wiórkami po całej masie truskawkowej. Studzimy.
Czas na przygotowanie bezy. Białka ubija my, doda jemy sok z cytryny i partiami cukier. Ubijamy tak długa, aż p iana będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy . Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko falujemy. Pieczemy w temp. 160st.C przez 30 minut. Po tym czasie studz imy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. w tym czasie ciasto z truskawkami studzimy.
Przy szedł czas na p rzygotowa nie kremu. Mikserem ubija my kremówkę z cukrem, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem na kładamy na ciasto z truskawkami,na wierzch delikatnie prze kładamy bezę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż będzie dobrze s c h łodzone. Smacznego
Źródło:http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/06/ciasto-z-truskawkami-kremem-i-beza.html