Wykonanie
Zrobienie
wędliny domowej suszonej nie jest z naszej strony pracochłonne - wymaga tylko kilku dni, aby
mięso przeszło
smakami przypraw i wymaga ciepła podczas suszenia. I jak trochę cierpliwie poczekamy mamy świetną
wędlinkę do delektowania się. Moim zdaniem będzie smakować również zaproszonym gościom. Idealna na stół świąteczny, jak i przyjęcie urodzinowe.Potrzebne
Mięsocukiersól morska (peklosól)
przyprawy:
zioła prowansalskie,
majeranek,
rozmaryn,
kolendraPolędwica wieprzowa suszona
Łopatka suszona
Schab suszony
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy (ze
schabu usuwamy powięzi) i dobrze obtaczamy w sporej ilości
cukru - odstawiamy na dobę do lodówki. W tym czasie
mięso puści
wodę, którą wylewamy.
Następnie obtaczamy w
soli morskiej (lub w peklosoli w stosunku: 3 części peklosoli i 7 części
soli morskiej) i znowu na dobę odstawiamy do lodówki.
Następnie
mięso trzeba opłukać i osuszyć. Obtoczyć w przyprawach (
zioła prowansalskie,
majeranek,
kolendra,
rozmaryn i inne, w zależności jakie lubimy). Przyprawione
mięso wkładamy do pończochy i wieszamy na ciepłym kaloryferze. Suszymy:polędwiczkę - 2 dni
łopatkę i
schab - 3 dniSMACZNEGO