Wykonanie
Składniki:3 ćwiartki z
kurczaka1 kg
żołądków drobiowych (mogą być z
kury lub
indyka)2
marchewki1 duża
pietruszka1/4
selerakawałek
pora10 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
pieprzu czarnego6
liści laurowychsól,
pieprz2 łyżki jarzynki
majeranekpapryka czerwona w proszkuZasmażka:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1 szklanka
bulionuNajpierw przygotowujemy
bulion. W dużym garnku zagotowujemy 3 litry
wody. Do wrzątku wkładamy umyte ćwiartki z
kurczaka. Dodajemy 5 ziarenek
ziela angielskiego, 5 ziarenek
pieprzu, 3
liście laurowe, 1 łyżkę jarzynki. Po 40 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (aż warzywa zmiękną). W osobnym garnku zagotowujemy
wodę, wkładamy żołądki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie żołądki odcedzamy i zalewamy zimną
wodą. Dodajemy 3
liście laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego, 5 ziarenek
pieprzu, 1 łyżkę jarzynki. Gotujemy ok. 1 godziny (aż żołądki będą miękkie). Żołądki odcedzamy, kroimy w paski.
Mięso z ćwiartek oddzielamy od kości i kroimy na kawałki, warzywa z
bulionu ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystko dodajemy do
bulionu i cały czas gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy 1 łyżkę
papryki czerwonej, 2 łyżki
majeranku. Przygotowujemy zasmażkę (na patelni topimy
masło, dosypujemy
mąkę. Energicznie mieszamy. Po minucie powoli dolewamy
bulion cały czas mieszając. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Smacznego.