Wykonanie
Za oknem piękna wiosna, kwitną kwiaty, drzewa, słońce świecie więc i nasz organizm zaczyna domagać się nowalijek. W sklepach i na targach co raz więcej świeżych i
młodych warzyw, więc i na blogu nie mogło zabraknąć zupki ze świeżego
kalafiora.
Składniki :- 1 średni świeży
kalafior- 2 skrzydełka z
kurczaka- 1 szyja z
indyka- 5-6 średnich
ziemniaków- 2
marchewki- 1
pietruszka- kawałek
pora- kawałek
selera-
pieprz ziarnisty-
ziele angielskie-
liść laurowy-
sól,
pieprz do smaku-
mąka i
masło do zasmażki
Przygotowanie :1.
Mięso myjemy i wrzucamy do zimnej
wody. Gotujemy jak na rosół.2. W międzyczasie obieramy warzywa i drobno kroimy.3. Kiedy zszumujemy
wywar z
mięsa dodajemy warzywa bez
ziemniaków i
kalafiora.4. Dodajemy kilka ziarenek
pieprzu,
ziela angielskiego i 2
liście laurowe. Całość na małym ogniu gotujemy ok 1,5 godz.5. W oczekiwaniu na
wywar możemy przygotować
ziemniaki - obrać i pokroić w drobną kosteczkę, oraz z
kalafiora zrobić mniejsze różyczki.6. Po ok 1,5 godz wyjmujemy
mięso z
wywaru, dodajemy
ziemniaki i gotujemy do zmięknięcia ich.7. Na koniec dodajemy
kalafiora, aby nam się nie rozgotował.8. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąki i robimy zasmażkę I stopnia. Dolewamy do naszej zupy. Całość zaprawiamy delikatne
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem i gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !