ßßß
Składniki:1 szklanka kaszy kuskus (nieugotowanej)1 szklanka wrzącej wody1 puszka kukurydzy1 puszka tuńczyka w sosie własnym4 ogórki konserwowe3 łyżki majonezuSól, pieprz - do smakuPrzepis:Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Garnuszek zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus jest już gotowa. Przekładamy ją do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojonego w drobną kostkę ogórka oraz tuńczyka. Następnie dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe!
Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 1512kJ (356kcal)Białko 12,8gTłuszcz w tym kwasy tł. nasycone0,64g0,12gWęglowodany w tym cukry72,4g0,0gBłonnik pokarmowy 5,0gSód 0,001gNiacyna (wit.PP)3,5mg (22%)*Fosfor 170mg (24%)**% zalecanego dziennego spożyciaZaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb .