Wykonanie
Składniki:1 szklanka
kaszy kuskus (nieugotowanej)1 szklanka wrzącej
wody1 puszka
kukurydzy1 puszka
tuńczyka w sosie własnym4
ogórki konserwowe3 łyżki
majonezuSól,
pieprz - do smakuPrzepis:
Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Garnuszek zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie
kasza kuskus jest już gotowa. Przekładamy ją do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej odsączoną
kukurydzę, pokrojonego w drobną kostkę
ogórka oraz
tuńczyka. Następnie dodajemy
majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe!
Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 1512kJ (356kcal)
Białko 12,8gTłuszcz w tym kwasy tł. nasycone0,64g0,12gWęglowodany w tym
cukry72,4g0,0gBłonnik pokarmowy 5,0gSód 0,001gNiacyna (wit.PP)3,5mg (22%)*Fosfor 170mg (24%)**% zalecanego dziennego spożyciaZaletą
kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem
białka i błonnika, niacyny oraz fosforu.
Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do
mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje
ryż,
makaron lub
ziemniaki. Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb .