Wykonanie
Składniki:3
pomidorki koktajlowe na łodyżce5 małych
pieczarek1
jajko2 łyżki
ricotty2 łyżki
oleju z
orzechów włoskich2 kromki
chleba wiejskiego4 plastry
salamiOregano,
bazylia,
sól,
pieprzPrzepis:Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go
olejem z
orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej obrane
pieczarki,
salami oraz umyte
pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut.Kromki
chleba przekrawamy na pół, skrapiamy
olejem jw. i posypujemy
bazylią i
oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel
oleju jw., wbijamy
jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy
ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz.
Jajko z
ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy na chrupiący chlebek.Inspirację zawdzięczam Gordonowi:http://www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks
