Wykonanie
Fricassee with leek.
Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim
pobycie w tym aromatycznym
kraju.Potrawka z
pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub
kurczaka.
Składniki.30 dag
pora2
marchewki1
cebula100g
ryżu1/2
cytryny1/2
pomarańczysól,
pieprz2 łyżki
oliwyWykonanie.Wybieramy
por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki.
Marchewkę kroimy w talarki, a
cebulę siekamy.Na rozgrzanej
oliwie smażymy
cebulę, dodajemy
marchew i
pory i smażymy 5 minut, mieszamy.Wlewamy 2 szklanki wrzącej
wody ,dodajemy
ryż,
sól , sporo
pieprzu oraz
sok z cytryny i
pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich
smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż
ryż wchłonie
wodę i będzie dostatecznie miękki.Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka.