Wykonanie
Dessert awayuki.
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z
malinami. Ja od siebie dodałem
galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.
Składniki.2 łyżki
żelatyny1 filiżanka
wody1,5 filiżanki
cukru2
białka2 łyżki
soku z cytryny100 g
malin2
galaretki cytrynoweWykonanie.
Żelatynę zalać
wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać
cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Białka ubić, wlewać powoli
żelatynę i dalej ubijać. Dodać
sok z cytryny.Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1 , 5 - 2cm.W masę powciskać
maliny lub ułożyć na wierzchu.Rozpuścić
galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się
gruszkowe i zimne wylać na piankę z
malinami.Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce.Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek. Tak mówią Japończycy przed posiłkiem. My - smacznego.