Wykonanie
Ostatni tydzień minął mi niepostrzeżenie w ferworze urodzinowo-okazyjnych wypieków. Ilość
tortów, które ostatnio upiekłam jeszcze teraz
przyprawia mnie o lekki zawrót głowy ;) I, choć miałam sporo radości przy pieczeniu
biszkoptów, ubijaniu kremów i dekorowaniu, muszę przyznać, że z ulgą wracam do normalności :)Na początek chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na fantastyczną frużelinę
owocową, która od pewnego czasu robi zawrotną karierę w internecie. Nie ma w tym nic
dziwnego, biorąc pod uwagę łatwość jej przygotowania oraz różnorodność zastosowań. Doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do kremów, ale też polewa do
lodów i deserów, a nawet smarowidło na naleśniki.Ja zetknęłam się z nią po raz pierwszy na blogu Moje Wypieki, stamtąd też zaczerpnęłam przepis, który przetestowałam już kilkakrotnie i
mogę Wam śmiało polecić.Składniki na około 2 słoiczki 220ml:500g
malin* świeżych lub mrożonych6 łyżek
cukru (możecie dać mniej lub więcej do smaku)1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach
wody3 łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Żelatynę namocz w 6 łyżkach
wody i odstaw na bok do napęcznienia.
Owoce umieść w rondlu, dodaj
cukier oraz
sok z cytryny i podgrzewaj, aż
cukier się rozpuści. Dodaj
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj dokładnie. Zagotuj.Zdejmij rondel z palnika i wrzuć do niego napęczniałą
żelatynę. Wymieszaj dokładnie, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści.Odstaw do przestudzenia. Po wystygnięciu frużelina zacznie gęstnieć**.
* Do frużeliny możecie użyć praktycznie każdych
owoców, jednak najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak
wiśnie,
truskawki, czy
jagody. Jeżeli użyjecie
owoców z małą zawartością pektyny, możecie dodać więcej
żelatyny, by frużelina miała odpowiednią konsystencję.** Przy podanej ilości
żelatyny frużelina będzie miała konsystencję podobną do
dżemu i będzie nadawała się idealnie do kremów (np. wymieszana z
serkiem mascarpone) lub do naleśników. Jeśli chcecie użyć frużeliny jako np. polewę do deserów,
dajcie tylko 2 łyżeczki
wody. Możecie też do gęstej frużeliny dodać odrobinę gorącej
wody i w ten sposób ją rozrzedzić.