Wykonanie
Churro , porras, calentitos.
Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska
śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w
kawie z podwójnym
mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej
czekoladzie.Składniki.200 g
mąki180ml
wody1/2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder do posypania
olej do smażeniaW garnuszku zagotować
wodę z
solą ,proszkiem i
oliwą. Roztworem tym zalać przesianą
mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki, a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria kupimy churros krótkie i bardzo, bardzo długie. Churros wyciskamy na deskę, odrywając odpowiednią długość i następnie wrzucamy na
olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do
oleju jeżeli mamy wprawę.Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy
cukrem pudrem. Maczamy w
kawie lub
czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie.Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami.