Wykonanie
Oriental stew with prunes.
Zazwyczaj robię gulasz tradycyjny, dzisiaj trochę inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków
smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ]Składniki:1 kg
szynka wieprzowa10 dag
boczek wędzony2
cebule20 dag
pieczarki10 dag
suszone śliwki4 łyżki
cebulki perłowe w zalewie4 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
tymianek1 łyżeczka posiekanego
imbiru150 ml
wino czerwone Kadarka1 łyżeczka
cukru300 ml
bulion z drobiu0,5 łyżeczki
cynamon2 łyżki
sos sojowy kikkoman
sól,
pieprzolej do smażenia i marynaty100 ml.
śmietana 18%mąkavegetaWykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać
vegetą,
pieprzem,
tymiankiem, skropić
sosem sojowym kikkoman i odrobiną
oleju. Odstawić na 1 godzinę.
Mięso oprószyć
mąką i partiami przesmażyć na
oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić.
Boczek pokroić w cienkie paski,
cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony
imbir i
czosnek, a następnie łyżeczkę
cukru, skarmelizować
cebulę i na koniec zalać
winem. Całość dodać do
mięsa, posypać
cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić
bulionem.
Mięso powinno być całe zalane.Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone
pieczarki,
cebulki perłowe i
suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać
śmietanę. Jeżeli
sos jest za rzadki, zaciągnąć 1 łyżeczką
mąki.