Wykonanie

Proste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad.Składniki:

1 opakowanie
ciasta francuskiegosól,
pieprz,
zioła prowansalskieolej do obsmażenia
polędwicy1
jajkoWykonanie:
Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić
solą,
pieprzem świeżo zmielonym i
ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie
mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do
mięsa) i odstawić do wystygnięcia.
Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym
jajkiem, położyć na cieście zimną
polędwicę i zrolować, boki podłożyć pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie ciasta znalazło się na spodzie . Teraz naszą zawiniętą w
ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze miejsce na około 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą z lodówki
polędwicę smarujemy pozostałą częścią
jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej
polędwicy.Jako jarzynkę proponuję
sałatkę z
brokułów, greckiej
fety i uprażonego
słonecznika. Przepis na
sałatkę podam w najbliższym czasie.