ßßß
Szneka z glancem, to po prostu nasza poczciwa drożdżówka z lukrem. Odkąd mam dom na Kaszubach, często spotykam się ze sznekami z glancem. Jest to pozostałość po obowiązkowym kiedyś, kiedyś, na Kaszubach języku niemieckim. Schnecke, to w języku niemieckim ślimak. Nazwa ta jest znana również na Kociewiu i we Wielkopolsce.Robimy ciasto drożdżowe, kształtujemy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki. Po upieczeniu polewamy lukrem i mamy pyszne szneki z glancem.250g mąki50g cukru25g drożdży125ml mleka letniego2jajka50g stopionego masła+25g do posmarowania wałeczkówsóllukier1białko3/4szklanki cukru pudru1-2łyżki soku z cytrynyZrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru,3 łyżek mleka i posypać trochę mąka. Kiedy drożdże podrosną dodać resztę składników i wyrobić, można robotem. Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto zagnieść, jeżeli trzeba dodać mąki, uformować 8 wałeczków ,posmarować masłem i zwinąć 8 ślimaczków.Jeżeli mają być "wypasione" posypać kruszonką.Piec w temp.180-190 stop.,około 20min, do zrumienienia.Utrzeć lukier, posmarować nim ostudzone szneki i będzie glanc!