Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust i czujemy dreszcz rozkoszy. Pracując we Francji jadłem niesamowite trufle i często wracam do nich tęsknymi myślami. Dzisiaj proponuję domowe trufelki, które też są warte grzechu rozpusty i mogą konkurować z najlepszą bombonierką.200g czekolady gorzkiej3 łyżki koniaku50 g masła6 łyżek śmietanki kremówki6 łyżek kakaoW kąpieli wodnej podgrzać do wrzenia masło i śmietankę. Dalej nie gotować.Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi.Wlać koniak, wymieszać. Przestudzić tak, by można było wycisnąć małe stożki lub toczyć w palcach małe kulki.Kakao wsypać do małej miseczki i obtoczyć w nim czekoladowetrufle.Trufle włożyć do małych papilotek i schłodzić.Jeżeli chcemy miećtrufle o innym smaku dodajmy np. likier pomarańczowy czy miętowy.I mamy około 30 sztuk tej rozkoszy dla podniebienia!