Wykonanie


Najsmaczniejsza galareta wychodzi ugotowana na wywarze rybnym. Jest przy tym trochę pracy. Należy ugotować głowę i pozostałe części
łososia po filetowaniu z dodatkiem warzyw,
liścia laurowego i
ziela angielskiego i odrobiny
soli. Po ugotowaniu, całość przecedzamy wstępnie przez drobne sito i gotujemy filet, czyli
łososia oczyszczonego z ości i pokrojonego w dużą kostkę przez 10 minut. Kostki
łososia wyjmujemy z
wywaru łyżką cedzakową i kładziemy na papierowy ręcznik kuchenny.
Wywar klarujemy ubitym
białkiem, przecedzamy przez gazę i dodajemy
żelatynę. Można również pokrojoną
rybę ugotować w
bulionie warzywnym. Jest mniej pracy, no ale będzie się trochę różniła smakiem.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować w wywarze warzywnym, również wyjąć na papierowy ręcznik kuchenny. Niech obciekną.Do podłużnej formy wlać na dno cienką warstwę
żelatyny, odstawić do zastygnięcia, a następnie układać na przemian, kostkę
łososia i różyczkę
brokuła. Następną warstwę układamy, na łososiu
brokuł, na
brokule łosoś.Całość zalewamy zimną galaretą i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Galaretę z
łososia wyjmujemy z formy i kroimy na grube plastry. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ ilość zależy od wielkości formy w której robimy galaretę.