Wykonanie
Dawno, dawno temu za lasami, jeziorami u mazurskiego rybaka. Wspominam świeżo uwędzonego
węgorza , świeże maślaczki i listki macierzanki z pobliskiej łączki.
Wędzony węgorzŚwieże
maślaki, mogą być inne
grzyby.
Cebula.
Makaron fusilli
szpinakowy.
JajkoMasło klarowane,
śmietana,
sól,
pieprz i
zioła.Dla każdej osoby uformować z papieru do pieczenia małą miseczkę, zaginając brzegi papieru ku środkowi. Jeżeli posiadamy odpowiednią ilość naczyń do zapiekania, zapiekamy bezpośrednio w posiadanych naczyniach.
Makaron ugotować al dente.
Grzyby i
cebulkę udusić na
maśle, dodać
śmietanę i chwilę podgrzewać nie gotując.Do papierowych miseczek, albo innych naczyń do zapiekania, nałożyć
makaron, polać uduszonymi
grzybami i położyć spory kawałek
wędzonego węgorza.Wszystkie miseczki umieścić w nagrzanym piekarniku, przykryć papierem i podgrzać ,aż
ryba będzie gorąca (10min).Ugotować
jajko w koszulce.Danie wyjąć z piekarnika ,na rybie położyć
jajko, posypać
ziołami.Zapewniam, że
wędzony węgorz podany na ciepło jest wspaniały i niecodzienny .Świetnie komponuje z
grzybami w
śmietanie i
makaronem szpinakowym.