2 pomarańcze1 główka sałaty cukrowej albo lodowej100 ml.aceto balsamico di Modena40 ml. likier pomarańczowy cointreauPestki uprażonej dyniMiniaturowe bratkiOliwa extra virginZielony pieprz z zalewyOliwki faszerowane papryczkamiSólPomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Marynować w aceto balsamico di Modena wymieszanym z likierem Cointreau przez około 1 godzinę.Na paterze ułożyć sałatę, wyjęte z octu plastry pomarańczy , posypać bratkami i ziarnami uprażonej dyni.Polać sosem: balsamico z marynaty do którego dodać oliwę extra virgin i sól. Sałatkę serwować schłodzoną.Wersja hard: dodatkowo posypać zielonym pieprzem z zalewy i oliwkami.PS. Sałatkę nazwałem fiołkowa, powinno być bratkowa. W końcu fiołki są też kwiatami jadalnymi. Podając sałatkę dzieciom nie dodajemy do marynaty likieru. Marynujemy w samym balsamico.