Wykonanie
Citrus salad.
Składniki:1 grapefruit1
pomarańcza20
oliwek1 łyżeczka
pieprzu zielonego z zalewyMix
sałat-lodowa,
roszponka8 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej
Sos malinowy.2 łyżki
soku z grapefruita1 łyżka soku z
pomarańczy1 łyżka
nalewki malinowej1 łyżka
oliwy z oliwekSól,
pieprz do smakuSkładniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików.W salaterce ,na talerzu ułożyć
sałaty ,ruloniki
szynki ,fileciki
cytrusów ,posypać
oliwkami i
pieprzem zielonym ,polać
sosem malinowym.
Sałatka z grapefruitem i
miodem.
Ta witaminizowana
sałatka może być dodatkiem do
mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania.Składniki.1 główka
sałaty karbowanej1-2 grapefruity różowe1-2
marchewki5 dag
orzechów włoskichSos .2 łyżki
miodu tymiankowego2 łyżki
octu miodowego1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie
Marchewki lekko podgotować, nie rozgotować, mają być lekko chrupiące.Opłukane i osuszone liście
sałaty porwać na kawałki, ułożyć w salaterce.Grapefruity obrać ze skórki i albedo, wyciąć fileciki i ułożyć na sałacie.
Marchewki pokroić w talarki i też położyć na sałacie. Całość posypać
orzechami, bardziej lub mniej posiekanymi.Składniki sosu ucieramy i polewamy nim
sałatkę.Jeżeli nie mamy
miodu tymiankowego, użyjmy innego .Zamiast
octu miodowego, np
rodzynkowy.