Wykonanie
Buraka gotujemy w skórce, jeszcze ciepłego obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki, które zalewamy
aceto balsamico di modena, do którego dodajemy łyżeczkę
cukru. Plasterki pozostawiamy w zalewie na 1/2 godziny. Po wyjęciu z zalewy, wykładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia. Plasterki
buraka kroimy w cienkie paseczki a la julienie albo jak kto woli ‘’ filange ‘’.
Sałata, może być mix
sałat , albo np. lodowa i trochę
rukoli. Należy pamiętać.
Sałaty rwiemy rękoma ew. kroimy nożem ceramicznym.
Sałatę mieszamy z paseczkami
buraka, dodajemy
czerwoną paprykę pokrojoną w paski,
pomidor pokrojonw na ćwiartki,
ogórek konserwowy pokrojony w pół plasterki,
kukurydzę z puszki , paski usmażonej
piersi z kurczaka. Dekorujemy ugotowanym
jajkiem i
czarnymi oliwkami.Całość skrapiamy
oliwą z oliwek i
aceto balsamico di modena.Doskonała do naszej sałatki będą grillowane kromeczki
bagietki przesmarowane
oliwą wymieszaną z ząbkiem
czosnku.