ßßß
Kapusta Pak Choi pochodzi z Chin, ale stała się bardzo popularna w kuchni europejskiej. Jest łatwa w uprawie. Ma dużą zawartość witaminy C, zawiera beta-karoten, kwas foliowy i wapń, a także wiele cennych minerałów.Składniki na 1 porcję:3 szt. kapusty Pak Choi3 posiekane drobno ząbki czosnku3 cienkie listki świeżego imbiru¼ małej czuszki ( b. ostra papryczka ) – jak kto lubi2-3 łyżki oleju sezamowegoSól, szczypta białego pieprzuWykonanie:Liście kapusty uwalniamy odcinając je od głąba. Myjemy pod bieżącą wodą, następnie liście trzeba sparzyć i osuszyć.
Rozgrzewamy wok . Przy okazji o smażeniu na woku. Najpierw dobrze rozgrzewamy samą patelnią, dopiero na rozgrzaną wlewamy olej.Na dobrze rozgrzany olej sezamowy, wrzucamy czosnek, imbir i czuszkę. Mieszamy i dosłownie po kilku sekundach dodajemy liście Pak Choi. Mieszamy delikatnie na patelni, nie można dopuścić do zbrązowienia czosnku ( będzie gorzki). Smażymy razem nie dłużej jak 2 minuty.Są dwie szkoły, ja smażę liście w całości, ponieważ lubię chrupiące łodygi. Druga szkoła, to przekroić liście na połowę i najpierw wrzucić te z grubymi łodygami a po chwili pozostałe.Kapustę Pak Choi możemy podawać na różne sposoby, np. jako nadzienie sajgonek, dodatek do piersi z kaczki, czy też do chińskiej zupy. Można też przystawkę posypać uprażonym sezamem a także podać z usmażonym bekonem.