Wykonanie
Jest ładna pogoda i bardzo lubię spożywać obiady na tarasie. Jambalaya to takie danie jak ja nazywam misz-masz. Mieszasz i masz. Nie jest za ciężkie, każdy może nałożyć ile chce. Jest smaczne.Składniki:1 szklanka
ryżu, który należy zeszklić na patelni, czyli na patelnię najlepiej teflonową nalewamy 1 łyżkę
oleju i jak się
olej nagrzeje wsypujemy suchy
ryż i mieszając doprowadzamy do jego zeszklenia.20 dkg
kiełbasy np. śląska, brocka20 dkg chudego
wędzonego boczku2
piersi z kurczaka1
zielona papryka1
czerwona papryka3-4
łodygi selera naciowego1 duża
cebula½ - 1 litra
bulionu z drobiuLiść laurowy1 łyżeczka
currySól,
pieprzOlej do smażenia
Papryki i
cebulę pokroić w kostkę,
seler w pół plasterki.
Kiełbasę w pół plasterki,
boczek w paski,
mięso kurczaka w kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojone na kawałki
mięso kurczaka i
cebulę. Smażyć aż się zarumienią. Dodać
boczek i
kiełbasę, następnie
papryki i
seler, cały czas mieszając i zeszklony
ryż. Chwilę jeszcze smażyć i zalać częścią
bulionu. Dodać
liść laurowy,
sól,
pieprz i
curry . dokładnie wymieszać . Gotować pod przykryciem 20 minut. Co pewien czas zamieszać. Ilość dodanego
bulionu zależy głównie od
ryżu który go wchłonie. Danie nie może pływać w
bulionie. Powinno być suche a zarazem soczyste. Jeżeli ktoś nie lubi
curry, może dodać
szafran lub
kurkumę.