Wczoraj ugotowałem tą zupę. Jako że kuchnią zajmuję się od dawna, właściwie to już nie pamiętam kiedy ugotowałem coś pierwszy raz, ale na pewno ponad 30 lat temu. Przepis na tą zupę w wykonaniu Pana Remiszewskiego widziałem w TV i zapisałem sobie chyba też w tym okresie. Mam 4 grube zeszyty przepisów i często do nich sięgam. Zupa ta najlepsza jest na drugi dzień.Składniki :4 ziemniaki pokroić w drobną kostkę2 cebulę w kostkę3 zielone papryki w kostkę2 laski kiełbasy np. śląska pokrojona w paseczki1 łyżeczka kminkuSól, pieprz, natka pietruszki, maggi3 łyżki koncentratu pomidorowego200 ml. śmietany kwaśnej 18%1 łyżka mąki1 ½ l. wywaru czystego najlepszy jest wołowyOlej do smażeniaMała papryczka chilli1 łyżeczka natki pietruszkiWykonanie:Do gotującego się czystego wywaru dodajemy kminek i pokrojone ziemniaki. W czasie gdy gotują się ziemniaki, podsmażamy najpierw cebule, potempaprykę. Smażymy do miękkości. Kiełbasę smażymy na osobnej patelni. Następnie wszystko przekładamy na jedną dużą patelnię. Dusimy podlewając bulionem. Do gotujących się ziemniaków dodajemy papryczkę i zawartość patelni. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy zaprawiony śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiamy maggi, pieprzem, ew. solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.