ßßß Cookit - przepis na Paprykarz węgierski

Paprykarz węgierski

nazwa

Wykonanie

Jeśli brakuje Wam pomysłów na jesienny obiad lub kolację to polecam paprykarz węgierski . To prosta i bardzo smaczna potrawa, w którym dominującym składnikiem jest papryka, zarówno ta surowa jak i sproszkowana. Oczywiście nie braknie mięsnego akcentu - mięsa z piersi kurczaka. Danie ma charakterystyczny, lekko słodki paprykowy smak, wyostrzony nieco chilli i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Proporcje dla 2-3 osób, w zależności od apetytu.
1 lub 2 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 papryki, mogą być różnokolorowe
3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 łyżki papryki w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka mąki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy kurczaka i paprykę w proszku, smażymy, dodajemy paprykę i ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy wodą, dodajemy chilli i kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze ok 3 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/paprykarz-wegierski.html