Wykonanie
Jeśli brakuje Wam pomysłów na jesienny obiad lub kolację to polecam paprykarz węgierski . To prosta i bardzo smaczna potrawa, w którym dominującym składnikiem jest
papryka, zarówno ta surowa jak i sproszkowana. Oczywiście nie braknie
mięsnego akcentu -
mięsa z piersi kurczaka. Danie ma charakterystyczny, lekko słodki
paprykowy smak, wyostrzony nieco
chilli i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Proporcje dla 2-3 osób, w zależności od apetytu.
1 lub 2
piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę1
cebula, pokrojona w kostkę3
papryki, mogą być różnokolorowe3
ziemniaki, pokrojone w kostkę2 łyżki
papryki w proszku1 łyżeczka sproszkowanego
chilli1 łyżeczka
kminkusól i
pieprz do smaku
olej do smażenia1/2 szklanki
śmietany1 łyżeczka
mąkiNa głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
cebulę, dodajemy
kurczaka i
paprykę w proszku, smażymy, dodajemy
paprykę i
ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy
wodą, dodajemy
chilli i
kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości
ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę wymieszaną z łyżeczką
mąki i gotujemy jeszcze ok 3 minut.