Wykonanie
ZUPA GRZYBOWA PEŁNA KOZAKÓW I PODGRZYBKÓWPrzyznam się może na samym początku, że na grzybach się nie znam, ale chętnie coś z
grzybów przyrządzam. Uważam również, że nic nie ma tak cudownego smaku jak świeże
grzyby prosto z lasu, które gdzieniegdzie jeszcze mają na sobie źdźbła trawy...
Grzyby te zebrał dla mnie mój wujek, który na grzybach zna się jak mało kto, ale co najzabawniejsze sam nie przepada za jedzeniem tych leśnych przysmaków. Zatem wykorzystując okazję i mi trafił się mały koszyczek
grzybów. Podzieliłam je na dwie części: jedna z przeznaczeniem na zupę
grzybową a druga na sos.
SKŁADNIKI:
grzyby leśne,½ porcji rosołowej,
włoszczyzna (
marchew,
seler,
pietruszka),opakowanie
śmietany 18%,
sól,
pieprz,
mąka,
makaron ( u mnie drobne kolanka – ale to wszystko zależy od Waszych upodobań),WYKONANIE:Do garnka wlewamy
wodę, solimy, wrzucamy porcję rosołową i gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie w innym garnuszku gotujemy
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy nasz
wywar z porcji rosołowej lub kostki jest już gotowy wrzucamy do garnka warzywa (
marchewkę,
seler,
korzeń pietruszki), doprawiamy
solą i
pieprzem (może być
vegeta) i gotujemy przez około 7 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone i oczyszczone
grzyby. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż nasze
grzyby i warzywa będą odpowiednio miękkie.Na samym końcu dodajemy do gotującej się zupy
śmietanę bardzo dobrze roztrzepaną w kubeczku razem z
mąką i odrobiną
soli ( nie zważy nam się podczas wlewania do garnka, gdy ma
sól, ale polecam również wcześniej do kubeczka ze
śmietaną wlać trochę gorącej zupy i wyrównać temperaturę). Pozostawiamy zupę na wolnym ogniu przez około 12 minut oraz dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Podajemy z
makaronem lub jak kto woli z lanymi kluskami itd.SMACZNEGO !!!