Wykonanie
Cukinii u mnie w bród, więc dziś podsuwam pomysł na bardzo pyszne i efektowne danie. Zajadała się nimi cała rodzinka.
Składniki:4 średnie
cukinie50 dag
mięsa mielonego1-2
jajka2-3 ząbki
czosnku1 czerstwa
bułka kajzerka namoczona w
mlekusólpieprz2/3 szklanki
kaszy kuskusWykonanie:
Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę
soli,
pieprzu i ulubionych
ziół, zalewany wrzątkiem.Do miski przekładamy
mięso, dodajemy
jajko,
czosnek, namoczoną
bułkę i
przyprawy.Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.Zwilżonymi
wodą dłońmi formujemy małe pulpeciki, które układamy na desce.Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym
oleju ok. 2 minuty, przekręcając je, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. W otworach układamy naprzemiennie pulpecika i łyżkę
kaszy.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż
cukinia zmięknie (ok. 20 min)Smacznego!