Wykonanie
Ostatnio mieliśmy ochotę na pizzę, a że moja rodzina wcale nie jest mała, więc przeważnie piekę dwie różne. Pierwsza była z
bekonem a druga miała być z
szynką i
oliwkami, ale wyszła z dodatkiem
parówek. Tak czy owak była równie pyszna.
Ciasto:50 dag
mąki4 dag
drożdży1 łyżeczka
soli ziołowej1 łyżeczka
cukruolejWykonanie:
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z
cukrem i
solą. Wlewamy 300 ml przegotowanej
wody, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.Do przesianej
mąki wlewamy 2 łyżki
oleju, dodajemy
drożdże, zagniatamy ciasto. Smarujemy
olejem, odstawiamy na godzinę.
Sos pomidorowy:2 łyżki
koncentratu pomidorowegobazyliaoreganosólpieprzFarsz:50 dag
pieczarek4 cienkie
parówki1 słoiczek zielonych
oliwek20 dag
żółtego seracebulaprzyprawa do pizzy
sólpieprzWykonanie:
Pieczarki kroimy w paseczki. Smażymy z pokrojoną
cebulą, doprawiamy.
Ser ścieramy.
Parówki i
oliwki kroimy w paski. Koncentrat mieszamy z 2 łyżkami
wody, doprawiamy
ziołami,
solą i
pieprzem. Ciast rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną blachę. Smarujemy sosem, układamy składniki nadzienia. Pieczemy 20-25 minut w 200 st.CSmacznego!