Mamy już własne młode warzywa, dla tego dziś podaję fantastyczny przepis na placuszki warzywne. Przepis zaczerpnięty z Radia Maryja publikowany przez siostrę Leonillę. Ja troszeczkę zmodyfikowałam i do ciasta dodaję ok 1-1,5 dag drożdży i przyprawę do pizzy. Smakują wyśmienicie z pikantnym ketchupem, a nawet sosem czosnkowym.Do przygotowania placuszków użyłam:9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 jaja1 szklanka przegotowanej letniej wody1 dag drożdży20 dag drobno posiekanej wędliny1 marchew starta na dużych oczkach15 dag żółtego sera1 cebula pokrojona w kostkę20 dag pieczarek1 paprykapęczek natki pietruszkiprzyprawa do pizzysólpieprzWykonanie:Z wody, drożdży, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej sporządzić ciasto, a następnie dodać pokrojone warzywa i starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczane. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.Smacznego!