Wykonanie
Dziś w mojej kuchni pachnie pulpecikami w sosie
koperkowym.
Jadłam je wiele
razy ale dopiero dziś robiłam je samodzielnie. W moim rodzinnym domu przeważnie królowały kotlety mielone, więc i ja z przyzwyczajenia robiłam je dosyć często :).Przeglądając książeczkę z przepisami czytelników, ( którą kupiłam już dosyć dawno) postanowiłam wypróbować jeden z nich. Pulpety wyszły rewelacyjne, nawet najmłodszej latorośli smakowało, a to już połowa sukcesu :)Do obtoczenia pulpetów użyłam
mąki zamiast
otrąb jak to było w przepisie, a sos zagęściłam 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej i pszennej.
50 dag
mięsa mielonego2
marchewki1
pietruszka1/4
selera1
jajko1 czerstwa
bułkaduży pęczek
koperku ( w moim przypadku mrożony)3-4 łyżki
mąki do obtoczenia pulpetów
sól,
pieprz1/2 litra
bulionu1 łyżka
śmietanyWarzywa czyścimy i gotujemy w małej ilości
wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Bułkę namaczamy w wodzie po gotujących się warzywach, a następnie odciskamy.
Koperek myjemy, osuszamy a następnie siekamy.Do
mięsa wbijamy
jajko, dodajemy
bułkę, łyżkę
koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy w otrębach. Pulpety wkładamy do wrzącego
bulionu i gotujemy ok. 35 minut. Wyjmujemy. Do
wywaru wrzucamy pozostały
koperek. Zagotowujemy i zabielamy
śmietaną. Gdy
sos jest zbyt rzadki zagęszczamy niewielką ilością
mąki.Następnie wkładamy pulpety i gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszamy.Smacznego!