Wykonanie
Tym razem danie dwuprzepisowe.
Bób bardzo staniał (5zł/kg) i mimo, że za nim nie przepadam w takiej najpopularniejszej formie (czyli ugotowany i tak o przegryzać). Postanowiłem zatem zrobić pastę z
bobu inspirowaną hummusem.
Bób ugotowałem, lekko ostudziłem i wrzuciłem do blendera. Dodałem dużo
oliwy, trochę zmielonych
migdałów,
sól (wyjątkowo sporo),
biały pieprz,
pieprz ziołowy (czyli mieszankę różnych
ziół zmielonych na proszek). Dodałem także trochę
wody i wszystko ładnie zmiksowałem na gładką masę.Jeśli zaś chodzi o kotlety z gryczanki to wystarczy ugotować
kaszę i wymieszać z:- 90g
tofu- łyżką zmielonego lnu-
solą,
pieprzem,
słodką papryką- łyżką
mąki żytniejNo i usmażyć.