Oto mój przepis na pyszne jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim.Przepis na sos holenderski:1/2 kostki masła4 żółtkasok z 1/2 cytrynysól, biały pieprzWykonanie:Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.Sos najlepiej robić przed samym podaniem.Przepis na jajka po benedyktyńsku.JajkaBułkiSzynka(najlepiej parmeńska lub podobna) lub boczeksólWykonanie:Przygotowujemy jajka w koszulce według tego przepisuBułeczki przekrawamy w pół i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby były chrupkie.Boczek lub szynkę przysmażamy na patelni.Chrupiące bułeczki wykładamy na talerz, na nie dajemy boczek a na boczek kładziemy jajko. Całość polewamy zrobionym sosem holenderskim i podajemy.Smacznego!